De enige echte karpersessie blog

(Verschenen in VBK magazine 80.)

image-2016-02-19 (1)

Inleiding
Het visjaar loopt stilletjes op zijn einde, de bomen verliezen hun bladeren,

de temperaturen zakken, paddenstoelen komen op en de winterslaap
van onze beschubte vrienden komt in het vooruitzicht!

Toch is de tijd vanaf half september, de wintermaanden,
een tijd dat ik me zeer veel aan de waterkant bevind! Het spreekt me aan!
Weinig karpervissers trotseren deze koude en natte tijd voor die ene enkele wintervis.

September is naar mijn mening de beste maand om veel vis te haken, ofwel net niet?

Een nieuw water

Ik ging aan de slag op voor mij een nieuw syndicaat water.
Begin augustus begon ik met observerenimage-2016-02-19 (2)
en met verspreid te voeren zonder dat het meer bevist werd.

Met als idee dat de vis af en toe een boillie tegen komt
en hij zo vaker tot actief azen over gaat.

Na een week begon ik meer op de stekken te voeren, ook alternatieve stekken voerde ik aan, er was een duidelijk “plannetje” in mijn hoofd dat ik opgesteld had.  5 stekken waar we meteen een lijn zouden droppen bij aanvang van de sessie en dan nog 3 alternatieve stekken.

4 dagen voor aanvang van de sessie ging ik voeren zoals ik de voorbije dagen aan het doen was.  Rond 19u00 gingen we het meer rond en na het voeren bleven ik en mijn vismaat stil staan bij een welbepaalde stek waar het helder water ineens niet meer zo helder was alls 15 min geleden. Dit was voor mij duidelijk een teken van vis!  Het was een stek ondiep gelegen op +/- 1meter water en een modderbodem.

We gingen op een plek zitten waar we een goed overzicht hadden over de stek, we zagen eerst enkele kleinere vissen voorbij komen (spijtig genoeg had ik mijn camera niet bij om enkele plaatjes te maken.) Na even wachten kwam er een prachtige schubkarper voorbij! WOW wat was dat!  De adrenaline stroomde bij ons beide door onze aderen en we wilden meteen gaan vissen! Maar spijtig genoeg ging dat niet! Nog enkele dagen moesten we werken voor we onze hengels konden optuigen en inwerpen!

Het visbestand

Het visbestand was voor ons helemaal onbekend. Ik was er wel eens eerder gaan observeren met de warme dagen en toen had ik wel enkele vissen gespot, vooral graskarpers aan de oppervlakte.
Er was ook enorm veel wier waardoor het vissen zonder rubberboot niet om aan te beginnen is.

De aanvang van de sessie was eindelijk daar!(vrijdag 4 september.) We stonden beide te popelen om er in te vliegen! Het is altijd spannend om een nieuw water te bevissen met onbekend visbestand wie weet wat komt er op de mat?

Het avontuur kon beginnen

We moesten beide werken tot 16u. Ik pikte mijn vismaat en zijn materiaal op en we reden naar het water! Toen we aankwamen werden we al meteen nat door een plaatselijke bui. Na de regen gingen we rustig rond het meer om te kijken of we vissen konden spotten rond de stekken.

We stelden ons materiaal snel op, lieten de boot te water en vaarde de lijnen al roeiend uit want met de electro motor ging het niet omwille van het hoge wier dat dan steeds vast zit tussen de schroef.

tegen dat het donker was lagen alle lijnen op hun plaats met aan elke lijn een ander soort aas.

image-2016-02-19 (7)

Toen kon het avontuur echt beginnen, het eerste deel van de nacht bleef stil tot opeens een zakker van de rechtse hengel die meteen daarna een korte run gaf ! Ik spoeide me uit mijn slaapzak nam mijn schoenen en samen gingen we met de boot in de regen de duisternis in. Het was zeer donker en bewolkt.
Je kon bijna niets zien zonder hoofdlamp. De vis had zich 2 meter van de voerplaats vast gezwommen in het wier, gelukkig was het er niet zo diep!

Na een kwartier trekken aan het wier dat aan de lijn zat hadden we nog steeds geen vis gezien. Toen al het wier van de lijn en leader af was zag ik de vis zijn flank en draaide hij zich het open water in en verdween in het diepe water! Nu kon het drillen beginnen, de vis gaf zich zomaar niet gewonnen, in de gietende regen gleed de vis uiteindelijk na een hele strijd toch over het netkoord!

image-2016-02-19 (3)Yes ! De eerste vis was een feit!! Op de boot was duidelijk dat het een spiegel was maar op de kant zagen we pas hoe prachtig het beest wel was!  Het bleef maar regenen en duurde niet meer zo lang voor het licht werd dus besloten we de vis te zakken (op een verantwoorde plek en manier) tot het licht werd!

De weegklok gaf net 14kg aan! Dit was een goede start van de sessie in ieder geval!

 

 

Deze hengel werd voorzien van een 15mm boilie met een ccmore hellraiser pop up erboven op! Een topcombinatie als je het mij vraagt!  Eentje waar overal wel een visje op te vangen valt!

Axel aan de beurt

Net dat we voor de gezakte spiegel de camera klaar image-2016-02-19 (4)hadden staan en hem uit het water wilde tillen kreeg Axel een run op zijn linker hengel.

Deze hengel lag in eigen kant tegen het wier hij was er gelukkig snel bij. De vis had zich nog niet vast gezwommen.

Na een leuke dril kwam er een opvallend lange schub boven waar we het net onder mochten schuiven.
De weegklok vertelde ons dat de vis 10,5kg woog! Weer een mooi exemplaar bij in de fotoboek voor Axel!

 

 

image-2016-02-19 (9)Na deze schub werd het even stil aan het water enkele uren was er geen beweging te zien, tussen de buien door verlegde we 1 hengel naar een alternatieve stek. We voerde hier stevig en lieten hem dan gerust, nog geen 30min later een volle fluiter! De vis schoot recht van de voerstek onder

een struik die aan de kant gepland stond. Gelukkig had deze geen takken onder het water verborgen en konden we van uit de boot deze enorm krachtige vis afdrillen onder de struik.

Eens deze vis boven water was zagen we dat de vis opmerkelijk grote vinnen had, daarom was deze natuurlijk zo sterk onderwater! 13.5kg klokte we af.

 

Deze vis kon niet weerstaan aan de hinge stiff rig montage met de ccmore northem special pop up die ik gebruikte om in het kort wier te vissen.

 

Nadat we deze schub weer zijn vrijheid gaven en we de lijn terug op de voerplaats legde werden er nog 2 andere  hengels waar we geen actie op kregen verlegd 1 naar een alternatieve aangevoerde stek en één naar een onbekende stek in open water. We hadden er zelf weinig vertrouwen in. Het was een kleine plateau in het wier maar de vis die we hier zouden haken zou zo goed als zeker vast zwemmen in het wier. Maar toch gingen we de uitdaging aan om te kijken of er in deze zone van het water vis kwam we gebruikte hiervoor als aas een enkele 15mm boilie en voerde hiervan een klein handje bollies bij.

De volgende vis kwam terug van mijn vismaat zijn hengel, een mooi schubje van 6.50kg melde zich in de vroege avond

Vis los en wierkarper

Meteen hierna kregen we een aanbeet op een hengel die van vrijdag ochtend in het water lag. Helaas zwom deze vis zich vast tijdens de dril vanuit de boot in een omgevallen boom die zich volledig onder water bevind. We hebben alles op alles gezet de lijn los te krijgen en de vis alsnog te landen maar te vergeefs, de vis wist zich in de takken los te haken en wist te ontkomen.

Verder kropen we in onze lekker warme slaapzak en gingen we slapen met veel vertrouwen.

Bij de ochtendschemer werden we gewekt door 2 loeiharde aanbeten die elkaar zeer snel opvolgde!image-2016-02-19 (10)
Eerst een lange schub die ik vanop de kant wist te landen en die een 13kg gaf aan de weegschaal.

Ook deze vis wist mijn vismaat te drillen onder die ééne struik tot de vis de andere kant heen sloeg en het wierveld in zwom tegen een hoge snelheid vanuit de boot zagen we dit gebeuren.
Ineens stopte het en voelde we geen teken meer van vis aan de hengel. Stukje voor stukje kwam de draad mee en ook een hele bos wier. We haalden zoveel mogelijk wier van de lijn en probeerde beetje bij beetje om de vis te landen.

 

image-2016-02-19 (8)In een open plekje tussen het wier waren we niet zeker dat er nog wel een vis aan de lijn hong…

Oooh jawel tussen heel die bos wier zie ik een staart zei ik tegen Axel en schepte we de bos wier inclusief de vis. Eens we al het wier van de lijn en de vis verwijderd hadden zagen we dat het toch een spiegel van formaat was met opvallend kleine vinnen voor zijn gewicht van 13.7kg.

 

 

Afscheidsrun

Nog een paar uurtjes en we gingen alles weer inpakken om huiswaarts te gaan.
We begonnen met alles in te pakken. De helft was al ingepakt toen we besloten om de lijnen
uit te draaien en het voor bekeken te houden toen we van de auto
naar de lijnen stapte kregen we een volle fluiter op de
hengel die op de plateau lag in het open water tussen het wier.
We sprongen meteen de boot in voor onze zo goed als zeker afsluitende dril.
Na 15 minuten drillen tussen het dichte wier zag ik met hoge snelheid een vis zwemmen die onder het wier onderuit kwam. De vis wist te ontkomen en zo konden we de sessie afsluiten met een losser maar wel met 6 andere pracht exemplaren waarvan 5 vissen 10kg+. Dit is het trotseren van de regen en kou toch wel waard??

Sander Verhoeven

(verschenen in VBK magazine 80)

Archief
Kalender
oktober 2020
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031